Üzemeltető: Blogger.
RSS

Az alvás fontossága

A stresszel és kihívásokkal teli világunkban az alvás fontos szerepet játszik a napi gondok leküzdésében. A test és a lélek ilyenkor pihen, regenerálódik, feltöltődik energiával, alvás alatt tudunk kikapcsolni. Ez idő alatt az elhasználódott sejtek megújulnak, lecserélődnek. Amikor betegek vagyunk, sokat segít az alvás a gyógyulásban. Fontos az alvás minősége és mennyisége is. A mennyisége egyéntől és kortól is függ. A csecsemők és kicsivel nagyobb gyermekek 18 órát is képesek aludni, míg az idősebbeknek 5-6 óra is elegendő, egy átlagos felnőttnek 7-8 óra az alvásigénye. Az alvás minősége elsősorban a megfelelő fekhely kiválasztásán múlik, ne legyen túl puha, de túl kemény se a matrac, fontos, hogy egyenesen, vízszintesen tartsa a gerincet.

Ha nem jön álom a szemünkre…
Az óra egyre hangosabban ketyeg a sötétben, mi pedig egyre éberebben hallgatjuk és feszültebben forgolódunk az ágyban. Ezzel a problémával talán sokan találkoztunk már. Mi az oka? Mit lehet tenni ellene? Sokan azért alszanak el nehezen, mert nem tudják kikapcsolni a fejükben kavargó gondolatokat, aggodalmakat, amikkel napközben nem sikerült megbirkózni. Szintén nehéz elaludni, ha várunk valamire, pl. utazásra, vizsgára. Sajnos lehetnek szervi okai is, emésztési zavar, horkolás. Okozhatja alkohol vagy gyógyszer is az alvászavart. Szorongás vagy depresszió, amelynek tünetei a kora hajnali ébredés és utána az elalvási képtelenség. Elalvás előtt mindig ki kell iktatni olyan tényezőket, amelyek a pihentető alvást megzavarhatják, pl. éhség, szomjúság, a szoba hőmérséklete, ha nagyon meleg van vagy éppen fázós hideg. Nem szabad nehezen emészthető ételeket, kávét, teát, alkoholt fogyasztani 1-2 órával lefekvés előtt. Egy felkavaró TV műsor vagy egy érdekfeszítő könyv is okozhatja az álmatlanságot.
Mit tegyünk ilyen esetekben?
Először is ki kell deríteni, mi okozza az álmatlanságot. Egyszerűbb eset, ha csak egy idegesítő zaj a probléma, használjunk füldugót, vagy ha fázunk, esetleg melegünk van, beállíthatjuk a szoba hőmérsékletét.
Mit tegyünk, ha komolyabb probléma áll a háttérben?
Lefekvés előtt folytassunk egyfajta megnyugtató tevékenységet, hallgassunk zenét, olvassunk, sétáljunk és adjuk ki magunkból az egész nap felgyülemlett feszültséget. Ha gondunk, problémánk van, írjunk egy listát róla, vagy vezessünk naplót, ezzel tudatosítjuk, hogy félre kell tenni és máskor kell foglalkozni vele, az éjszaka alvásra való! Alkalmazhatunk relaxációs és légzőgyakorlatokat, ami még segíthet, lefekvés előtt vegyünk egy forró fürdőt, amibe illóolajokat is csepegtethetünk, pl. levendulát. Elősegíthetjük gyógyteával is az elalvást, pl. kamilla, hársfavirág, citromfű, macskagyökér gyógynövények főzeteivel.
Ha az alvászavarok továbbra sem szűnnek meg, érdemes megbeszélni a gondjainkat egy családtaggal, baráttal esetleg pszichológussal, mert az alvászavarok kimerültséghez vezetnek, amelyek további problémákat okoznak. Rontja a teljesítőképességet és csökkenti az immunrendszer védekező képességét is. Sajnos nemcsak a felnőtteknél jelentkeznek alvászavarok, hanem a gyerekeknél is. Sok kisgyermek felriad álmából, sír, kiabál és utána fél elaludni. Ilyenkor a szülőnek meg kell őriznie a nyugalmát és meg kell vigasztalni a gyereket, a későbbiekben fontos, hogy a szülő megbeszélje vele, hogy mi a baja, mitől fél, a suliban történt-e olyan esemény, ami ezt kiváltotta. A gyereknek biztonságérzetet nyújt majd, ha a szülővel mindezt megbeszélheti.
Fontos, hogy mind a felnőttek és gyerekek minden nap azonos időben feküdjenek le, hogy pihentetőbb legyen az alvás. Aki megteheti délután is aludjon egy keveset, mondjuk hétvégén és megláthatja, mennyire frissen és üdén tud belevágni egy jó alvás után a tennivalókba.
Szép álmokat!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése