Üzemeltető: Blogger.
RSS

Gyümölcsök jótékony hatásai

Napjainkban sokat hallunk a gyümölcsök jótékony hatásairól. Minden gyümölcsben találhatunk olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van ahhoz, hogy ellenállóbbak legyünk különböző betegségekre.
Csemegézzünk az éppen szezonális gyümölcsökből:

Görögdinnye
A görögdinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, legalább 500 fajtája ismert, amelyek színükben, ízükben és érési idejükben különböznek egymástól. Szezonja július elejétől, szeptember elejéig tart. Nemcsak kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, hanem kitűnő vízhajtó, vér és vesetisztító, salaktalanító hatással is rendelkezik. Megtalálható benne a vas, cink, magnézium, kalcium, szelén, foszfor, A -, B és C vitaminok, illetve a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos, szív - és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében játszik szerepet, mivel a likopin megköti a káros szabadgyököket. Enyhíti az emésztési panaszokat, ha nehezen emészthető ételt fogyasztottunk, s bár furcsán hangzik, de együnk meg pár szelet dinnyét, hamarosan nagyon telítettnek érezzük magunkat, de ugyanolyan gyorsan el is múlik ez az érzés, a víz átmegy rajtunk, a gyomor megkönnyebbül, a bélrendszer kitisztul. Megfázáskor a folyadékpótlásban és lázcsillapításban lehet segítségünkre. Gyakori fogyasztása esetén az ízületi gyulladás ellen is hatásos. Kevés kalóriával, zsírral és szénhidráttal rendelkezik, ezért különböző diéták alapanyaga is lehet. 
Szeder
A szeder az egyik legrégebben ismert gyümölcs, illetve gyógynövény. A bogyók folyamatosan érnek augusztus közepe és szeptember vége között. A termések először zöld, piros majd fekete színűek, ízük nagyon kellemes, zamatos, kissé savanykás. A szederben nagy mennyiségben található meg az A -, B1-, B6 és C vitamin, valamint kalcium, kálium, magnézium, vas, mangán, foszfor. Szintén nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak. Magas pektin tartalma csökkenti a koleszterin szintet és az érelmeszesedés kialakulását. Segíti az emésztést, lekvár formájában hashajtó hatása van. A szabadgyökök elleni védekezésben is fontos szerepet játszik, ezáltal rákmegelőző hatása van. Fáradékonyság ellen is hatékony. Késlelteti a bőr és a haj öregedését. A szeder leveléből teát készítenek, amely salaktalanító és vérnyomás csökkentő hatással bír. Magas vastartalma miatt kiválóan gyógyítja a vérszegénységet. Ülőfürdőként aranyérbetegség gyógyítására alkalmazható. Egészségmegőrző felhasználása frissen ajánlott, de készíthetünk belőle szörpöt, befőttet, lekvárt, joghurt és sütemény ízesítésére is hasznosítható.
Körte
A körte sok tápanyagot tartalmaz. Megtalálható benne sok ásványi anyag (kalcium, kálium, magnézium, cink, vas, jód) és sok vitamin (A-, B1-, B2-, C-, E), amely jótékonyan hat a szervezetünkre. Fogyaszthatják cukorbetegek is, alacsony kalóriája miatt fogyókúrához is ajánlják. Segíti az emésztést, enyhíti a gyomorpanaszokat, vízhajtó hatású. Nagyobb mennyiségben fogyasztva megelőzhető a reuma, ízületi gyulladás, vérszegénység, szív – és érrendszeri problémák és csökkenti a végbélrák kialakulásának kockázatát. Pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet. A körtében található bór tartalma segíthet a csontritkulás megelőzésében. Fáradságűző és depresszió ellen is kiváló. Elsősorban nyersen fogyasztják, de készíthető belőle kompót, befőtt, lekvár, leves, sütemény, köret sültek mellé vagy mártás. Néhány fajtát ajánlatos meghámozni, mert a héja nehezen emészthető, ezért puffadást okoz.
Szilva
A szilvában is találunk fontos vitaminokat, ásványi anyagokat. Rendkívül gazdag káliumban és a szervezetre gyakorolt pozitív hatása leginkább ennek köszönhető. Vértisztító, vérnyomás csökkentő hatása van, illetve a vér koleszterin szintjét is csökkenti. Véd a belső vérzések kialakulásától. Normalizálja a szív ritmusát. Serkentőleg hat a gyomor működésére, salaktalanító hatású, megszünteti a székrekedést. Leginkább hashajtó hatásáról ismert. Megköti a fölösleges zsírokat, ezért a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik. Fáradságűző és egyben nyugtató hatású. Serkentőleg hat a memória működésére is. Felhasználhatjuk befőttként, süteményekben. Az aszalt szilva is hasonló jótékony hatással rendelkezik.
Szőlő
Hamarosan beköszönt az ősz, a szüret ideje. A szőlő számos jótékony hatással rendelkezik. Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B5-, E), ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, vas) és nyomelemekben. Kitűnő vízhajtó hatással rendelkezik, ezért akár egy tisztítókúrához is jó választás. Magas cukortartalma miatt energiát ad és segítséget nyújt koncentrációt igénylő szellemi feladatok elvégzéséhez, de fizikai gyengeség ellen is hatékony. Azonban a magas cukortartalom miatt nem ajánlott szőlőkúra a cukorbetegeknek, szoptatós anyáknak és bélhurutban szenvedőknek. Kiemelkedően jó a vértisztító és idegerősítő hatása. Fokozza az epeválasztást és ürítést. Reuma, vérszegénység, májbetegségek, székrekedés, aranyér és mindenféle gyulladásos betegség esetén ajánlják. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét. Ma már számos kutatás is igazolja, hogy a nyers szőlő, gyógyító és megelőző hatással bír a daganatos betegségek, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegségekkel szemben. A kozmetikában is fontos szerepet tölt be, selymessé és feszessé teszi a bőrt, valamint megújítja a bőrsejteket.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Bea,

Nagyon tetszenek a blogod témái. Folyamatosan követem a cikkeidet amióta rátaláltam a blogodra.

Csak így tovább.

Üdvözlettel:
Matyi

Bea írta...

Kedves Matyi! Köszönöm a biztatást!Örülök,hogy elnyerte a tetszésed.

Üdv
Bea

Megjegyzés küldése