Üzemeltető: Blogger.
RSS

Gyógyító talpmasszázs

A testünk terhét cipelő lábaink egészségének fontosságára rendszerint csak akkor döbbenünk rá, amikor már jelentkezik a fájdalom. Lábfejünk szinte egész nap egy cipőbe van „csomagolva”, levegőtől, napfénytől elzárva és így végzi megfeszített munkáját. Éppen ezért fontos a jó lábbeli kiválasztása.


Figyeljünk oda a következőkre is:

  • Lehetőleg ne üljünk huzamosabb ideig keresztbe tett lábbal, mert akadályozza a vérkeringést és a lábszárban pangást idéz elő, a tökéletlen vérellátás miatt, a legtöbb embernek hideg a lába.
  • Ne nehezedjünk hosszabb ideig egyik lábunkra, mert az egész testsúly nagyon megterhelő a lábboltozatra.
  • Ha sokáig egy helyben állunk, időnként mozgassuk meg a lábfejet.
  • Ha lehetőségünk van rá, legalább napi 15-20 percig járjunk mezítláb.

A napi megterhelés után a fáradt lábat felfrissíthetjük hideg – meleg váltófürdővel, a meleg 40 ˚C a hidegvíz 20˚C-os legyen, és mindig hidegvízzel fejezzük be, majd ezt követően kissé magasabbra polcolva pihentessük lábunkat.
Ma már szinte népbetegségnek számít a lúdtalp, amely könnyen felismerhető, ha nedves talppal a padlóra lépünk és ún. „telitalp” nyomot hagyunk, akkor sajnos lúdtalpunk van. Ez a rendellenesség fájdalmakat okozhat a boka, - a térd, - és a csípőízületekben, sőt előfordul, hogy ez a fájdalom kisugárzik a hátunkba is. Sokan úgy gondolják, hogy a lúdtalp csak gyermekkorban alakulhat ki, de ez sajnos nem így van, mert serdülő és felnőttkorban is keletkezhet. Azonban nem kell megijedni, mert ma már nagyon sok hatásos módszer létezik a gyógyítására, csak időben kell elkezdeni az orvoslását. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg elviselhetetlen lesz a fájdalom, illetve bedagad a lábunk.
Felnőttkorban kialakult lúdtalpnak három oka lehet:


  • elhízás
  • terhesség, ahol szintén a súlygyarapodás az ok
  • foglalkozásból adódó túlterhelés

A rendszeres gyógytorna, a láb méreteihez kialakított betét teljesen rendbe hozhatja a kezdődő lúdtalpat. Végezzünk különféle gyakorlatokat, pl. próbáljunk fölvenni a lábujjainkkal a padlóról egy ceruzát, vagy egy dezodoros flakont görgessünk a talpunkkal. Feszítsük a lábfejünket először befelé majd kifelé. Emeljük fel a sarkunkat úgy, hogy a lábujjak a földön maradjanak. Helyben járással a talpak külső szélén járjunk, majd lábujjhegyen szökdécseljünk. Gyakran ismételgessük ezeket a gyakorlatokat, hogy búcsút inthessünk a lúdtalp okozta kellemetlenségeknek.

Napjainkban már viszonylag elfogadható áron is lehet kapni dizájnos lábbeliket, amelyek nemcsak a kor trendjeit követik, hanem lábbetétjük kialakításával masszírozó, és ez által gyógyító hatással is rendelkeznek.


Talpmasszázs

A különböző szervek elhasznált anyagai, ha nem tudnak távozni természetes módon a testből, akkor lerakódnak a talpon, ahol kristályos göböket képeznek, amelyek tapintásra érzékelhetőek és mély masszázs esetén fájdalmasak is lehetnek. A masszázs terápia lényege, hogy szétdörzsöljük ezeket a kristályokat, amitől a beteg szerv megkönnyebbül. Talpmasszázs előtt érdemes a bőrkeményedéseket eltávolítani, mert a megvastagodott bőrön keresztül nem hatékony a kezelés és nem egyértelmű, hogy hol vannak a lerakódások. Először körkörös mozdulatokkal gyengéden, majd fokozatosan erősebben masszírozzunk. Kerüljük ki a szemölcsöket, anyajegyeket, a gyulladt bőrterületet. Nem szabad talpmasszázst végezni, magas láz, heveny visszérgyulladás, gombásodás, fertőző betegség, és terhesség esetén.

Ha rendszeresen masszírozzuk a reflexzónákat, azt vehetjük észre, hogy a vizeletünk sötétebb (esetleg barnás) színű, akkor a vizelettel kiürültek a felszabadított méreganyagok, így természetes úton szabadult meg a szervezet a lerakódásoktól.


A napi rendszeres masszírozás sorrendje:

  1. Vesék, húgyvezeték és - hólyag, hogy a mérgező anyagokat (húgysav) a fellazítás után eltávolítani is lehessen. Erre kell a legtöbb időt szakítani.
  2. Fej, ami a szervek irányító központja.
  3. Gyomor, belek, máj és hasnyálmirigy. Ezek a méregtelenítő és anyagcsereszervek.
  4. Nyirokrostok, hogy a salakanyagok leépítése megtörténjen, és elegendő ellenanyag álljon rendelkezésre.
  5. Az összes érzékeny pont.

Talp reflexpontok


Egy reflexpontot legalább 5 percig kell masszírozni, de heveny fájdalom esetén lehet növelni 10-15 percre is. Amire ügyelni kell, hogy a máj és a gerincoszlop reflexzónáit nem szabad túl sokáig masszírozni, mert a máj esetében túl sok méreganyag szabadulhat föl és kerülhet a vérkeringésbe, a gerinc esetében pedig a masszázs hatására keletkező vérbőség átmenetileg fejfájást, izzadást, levertséget okoz.
Egészségünk védelmében szükséges tehát, hogy mesterségesen masszírozzuk a reflexzónákat, hogy elősegítsük a hozzájuk tartozó szervek vérkeringését.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése