Üzemeltető: Blogger.
RSS

Őszi megfázás


Beköszöntött az ősz és vele a megfázás? Sajnos reggelre és estére nagyon lehűl a levegő, nappal viszont jó meleg van, ezt a hőingadozást nehezen viseli a szervezetünk, így könnyen megfázhatunk. A megfázás kellemetlen tüneteit úgy gondolom, mindenki jól ismeri: fáradtság, levertség, fejfájás, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, torokfájás, időnként hőemelkedés, láz, illetve a nyaki nyirokcsomók megduzzadása és még sorolhatnám. Szerencsére sok természetes gyógymód áll a rendelkezésünkre, hogy enyhíteni tudjuk a kellemetlen tüneteket. Szeretnék ajánlani néhányat közülük, amit már a családtagjaim, ismerőseim is kipróbáltak.

A megfázás első tüneteinek jelentkezésekor emeljük a napi C-vitamin adagot. Fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, víz, zöldség vagy gyümölcslé, gyógynövényekből készült teakeverékek, vagy leves formájában, egy finom húsleves csodákra képes! A gyors gyógyulás érdekében ki kell feküdni a betegséget! Takarózzunk jól be, tartsuk melegen a testrészeinket, ezáltal remélhetőleg izzadni is fogunk, ami jót tesz, mert az izzadás során elpusztulnak a kórokozók. Tartózkodjunk meleg szobában és időnként szellőztessünk és ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl száraz a levegő, ezért ha szükséges párologtassunk.

Házi szerek megfázásra


A citrom gyógyhatása

Ez a savanyú gyümölcs olyan sokféle vegyületet tartalmaz, amely gyógyhatással rendelkezik, erősíti az immunrendszert, a vérereket, segíti a bőr gyógyulását. Köztudottan sok C-vitamint tartalmaz, amelyre ilyenkor nagy szüksége van a szervezetnek. Torokfájás esetén keverjünk 1 pohár meleg vízbe 1 teáskanálnyi citrom levét, mivel a citromnak érszűkítő hatása van, ezért csökkenti a garat duzzanatát a citrom sava pedig, hatásos ellenszere a baktériumoknak és vírusoknak. Időnként kifacsart citrom levével gargarizálhatunk is, hogy segítsük a torok gyógyulását.


Orrdugulás ellenszerei

A borsmentatea fogyasztásával, illetve a borsmenta aromás gőzének belégzésével hatásosan csökkenthető az orrdugulás, mivel a gyógynövénynek váladékoldó hatása van, ugyanakkor csökkenti a nyálkahártya gyulladását is. Egy evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér, vagy torma szintén kiváló orrtisztító. Csöpögtessünk a zsebkendőre eukaliptusz illóolajat, belélegezve, szintén kitisztul az orrunk.

Hurutos köhögés enyhítése

Hurutos köhögés esetén, amikor váladék távozik a légutakból, fogyaszthatunk gyógynövényes köptető szirupot, mivel bizonyos gyógynövényeknek, mint például az ánizsnak vagy kakukkfűnek antibakteriális és váladékoldó hatásuk van. Az elviselhetetlen köhögés csillapítására a lándzsás útifű kiválóan alkalmas.

Száraz köhögés enyhítése
Száraz köhögésnél a hársfavirág vagy pemetefű cukorka nyújthat enyhülést, illetve az eukaliptusz, balzsam formájában, amit a mellkasra dörzsölve, a növény illóolaját belélegezve enyhíthetők a tünetek.


Zöldségek köhögéscsillapításra
  • Sárgarépa ivólé: fellazítja a váladékot.
  • Vöröshagyma: egy fej vöröshagymát szeletekre vágunk, mézet csöpögtetünk rá, majd egy éjszakát állni hagyjuk, másnap a kieresztett levéből időnként egy teáskanálnyit eszegethetünk, de a hagyma héjából teát is főzhetünk, szintén mézzel ízesítve kortyolgathatjuk, hogy csillapítsuk a köhögést.
  • Póréhagyma: leve szintén csillapítja a köhögést.
  • Fokhagyma: köptető, illetve enyhíti a torokfájást, csillapítja a lázat.
  • Cékla leve: légúti fertőzéseket gátolja és erősíti az immunrendszert



A jótékony csipkebogyó

A csipkebogyót generációk óta ajánlják megfázás esetén, mivel magas C-vitamin tartalma miatt növeli a szervezet ellenálló képességét. Sokan csak teaként fogyasztják, de készíthető belőle lekvár, szörp, leves és mártás is. Gyógynövény vagy gyümölcstea keverékek is tartalmaznak csipkebogyót.
Csipkebogyó tea készítése: a szárított termést szoba hőmérsékletű vízbe áztassuk be egy éjszakára, majd szűrjük le és ízlés szerint ízesítsük, mézzel is fogyaszthatjuk. Fontos, hogy más teákkal ellentétben, nem szabad leforrázni! Bármilyen formában is fogyasztva megőrzi jótékony hatását.


A jótékony bodza

A bodza virága és bogyója a megfázás és influenza tüneteit enyhíti, mivel olyan kivonatot tartalmaz, amely gátolja a vírusok szaporodását. Fogyasztható tea vagy szörp formájában.  

A méz gyógyhatása 

A méz elpusztítja a baktériumokat, fertőtlenítő hatása van, elősegíti a sebek gyógyulását. Megfázáskor gyógyteához, illetve citrom levéhez adagolhatjuk. Felszabadítja a légutakat, enyhíti a torokgyulladás, köhögés és hörghurut tüneteit. A cukorbetegeknek és a virágporra allergiásoknak nem szabad mézet fogyasztani!

Ajánlani tudom még a propoliszos mézet is, amely szintén immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vírus és baktériumölő hatással rendelkezik.

Nekem eddig a propoliszos méz segített a leggyorsabban. Egy csésze teába tettem 1 teáskanálnyit belőle, illetve egy nap alatt 3-4 alkalommal egy teáskanálnyit elszopogattam.

A méz jótékony hatásairól bővebben itt olvashattok.

Forrás:mezfutar.hu

Megfázás vagy influenza?


Sokan az egyszerű megfázást is influenzának hívják, pedig az influenza tünetei súlyosabbak.

Az influenza tünetei:

  • magas láz
  • hidegrázás
  • izzadás
  • izom-és végtagfájdalmak
  • fejfájás
  • étvágytalanság
  • gyengeség

Az influenzát vírusok okozzák és sajnos időről-időre új törzsek jelennek meg, és csökken az immunitás velük szemben. Azokkal a vírusokkal szemben vagyunk ellenállóbbak, amelyek már egyszer megtámadtak bennünket. Sajnos az antibiotikumok hatástalanok a vírusokkal szemben, ezért csak a házi gyógymódokra hagyatkozhatunk a mielőbbi gyógyulás érdekében. A megfázáskor használatos otthoni gyógymódok segíthetnek az influenzából való felépülésben.

Hogyan előzhetjük meg az influenzát vagy a megfázást?

A vírusok köztudottan cseppfertőzéssel terjednek, ezért nehéz megelőzni, de fel lehet rá készülni.

  • erősítsük meg immunrendszerünket
  • sokat tartózkodjunk friss levegőn
  • testmozgással a jó kondícióért
  • fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket
  • tartsunk gyógynövénytea kúrát meghatározott időközönként, mivel bizonyos teakeverékek segítik a szervezetet ellenállóbbá tenni
  • fontos a higiénia, mossunk gyakran kezet, főleg járványos időben


Amennyiben mégis elkaptunk egy vírust és a tünetek nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni! 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése