Üzemeltető: Blogger.
RSS

A sütőtök jótékony hatása a szervezetre


kaliforniai tök
Pár éve már nálunk is divatot öltött a Halloween megünneplése, melynek jelképe a töklámpás. Valóban szép formákat lehet faricskálni a tökből, de ami még ennél is jobb, hogy finom ételeket is készíthetünk belőle, amelyek jótékonyan hatnak a szervezetünkre. Fogyaszthatjuk levesként, főzelékként, püréként, ivóléként és még süteményként is, de egyszerűen csak sülve is jó. Szerintem nem hiába lett a hideg őszi és téli esték egyik legkedveltebb csemegéje.  A sárga és narancssárga színe is arról árulkodik, hogy sok béta-karotint és antioxidánst tartalmaz. Ezeken felül megtalálható benne az  A-, B1-, B2-, B6-, C-,E vitamin, valamint magnézium, kalcium, foszfor, vas és cink. A sütőtök fogyasztása ajánlatos különböző gyulladásos betegségek kezelésére, megfázásos, meghűléses megbetegedések esetén. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat. A bőrünkre is jó hatással van, jól kezelhető vele a pattanásos bőr. Régen a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként alkalmazták.  A sütőtök segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, serkenti a máj működését. Csökkenti a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázatát. Alacsony kalóriája miatt fogyókúrázóknak is ajánlatos fogyasztani. Gyógyászatban csak az érett tök magját hasznosítják, vizelési panaszok, hólyagbántalmak ellen alkalmazzák. A sütőtök magja és olaja serkenti a veseműködést, szabályozza a koleszterint, tisztítja a vérereket. Már csecsemőkorban ajánlatos „rászoktatni” a gyerkőcöt, hogy különböző édességeket helyettesíteni tudjunk vele, ezáltal megismeri a természetes, édes ízeket. Fogyasszunk minél többet ebből a sokoldalú, finom zöldségből!

Íme egy kis ízelítő, amit a  krisztakonyhja.blogspot.hu oldalon találtam.


Jó étvágyat!




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése