kaliforniai tök |
Pár éve már nálunk
is divatot öltött a Halloween megünneplése, melynek jelképe a töklámpás.
Valóban szép formákat lehet faricskálni a tökből, de ami még ennél is jobb, hogy
finom ételeket is készíthetünk belőle, amelyek jótékonyan hatnak a
szervezetünkre. Fogyaszthatjuk levesként, főzelékként, püréként, ivóléként és
még süteményként is, de egyszerűen csak sülve is jó. Szerintem nem
hiába lett a hideg őszi és téli esték egyik legkedveltebb csemegéje. A sárga és narancssárga színe is arról
árulkodik, hogy sok béta-karotint és antioxidánst tartalmaz. Ezeken felül
megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B6-,
C-,E vitamin, valamint magnézium, kalcium, foszfor, vas és cink. A sütőtök
fogyasztása ajánlatos különböző gyulladásos betegségek kezelésére, megfázásos, meghűléses
megbetegedések esetén. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az
asztma rohamokat. A bőrünkre is jó hatással van, jól kezelhető vele a
pattanásos bőr. Régen a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként alkalmazták.
A sütőtök segít a szív és koszorúér
problémák megelőzésében, serkenti a máj működését. Csökkenti a prosztatarák és
a szürkületi vakság kialakulásának kockázatát. Alacsony kalóriája miatt
fogyókúrázóknak is ajánlatos fogyasztani. Gyógyászatban csak az érett tök
magját hasznosítják, vizelési panaszok, hólyagbántalmak ellen alkalmazzák. A
sütőtök magja és olaja serkenti a veseműködést, szabályozza a koleszterint,
tisztítja a vérereket. Már csecsemőkorban ajánlatos „rászoktatni” a gyerkőcöt,
hogy különböző édességeket helyettesíteni tudjunk vele, ezáltal megismeri a
természetes, édes ízeket. Fogyasszunk minél többet ebből a sokoldalú, finom zöldségből!
Íme egy kis ízelítő, amit a krisztakonyhja.blogspot.hu oldalon találtam.
Íme egy kis ízelítő, amit a krisztakonyhja.blogspot.hu oldalon találtam.
Jó étvágyat!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése