Üzemeltető: Blogger.
RSS

Ízületi betegségek és kezelésük


Hazánkban sok ember szenved ízületi betegségekben. A leggyakoribb típusa az ízületi kopás és a reumás ízületi gyulladás. Közös jellemzőjük, az ízületek merevsége és fájdalma, amely néhány esetben a mozgást is akadályozza. Szerencsére számos módszer létezik, amellyel enyhíthetők a tünetek.

A leggyakoribb ízületi betegségek jellemzői:

Porckopás (artrózis): a csontfelszínt borító ízületi porcok elkopnak és a csontvégek már egymást dörzsölik, koptatják, többnyire a térd-, a csípő-, a gerinc- és a kézízületeket érinti. Az érintett ízületben ilyenkor folyadék gyülemlik fel, amely duzzadást, fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz. A nőknél gyakrabban fordul elő, öröklött tényezők is befolyásolhatják. Megelőzése érdekében oda kell figyelni a testsúlyra, mert az elhízás többletterhet ró az ízületekre. Az étrend tartalmazzon sok gyümölcsöt és zöldséget, mert a bennük található tápanyagok segítik a porc regenerálódását.

Reumás ízületi gyulladás: ebben az esetben az ízületet alkotó szövetek, inak és szalagok begyulladnak, ezáltal az érintett terület bedagad, merevvé, fájdalmassá válik, a felettük lévő bőrfelület kivörösödik vagy fényes lesz. Normális esetben az immunrendszernek védenie kellene a szervezetet a gyulladástól, de ebben az esetben az ízület szövetei ellen fordul, mert idegen szövetnek tekinti az ízületi kötőszövetet és ellenanyagot termel ellene. A betegség először a lábfejet, majd a kéz – és a lábujjakat, csuklót, térdet, vállat, bokát és a könyököt támadja meg. A fiatal vagy középkorú felnőtteknél alakulhat ki.  

Az ízületi gyulladás okát még a mai napig sem ismerik pontosan, de több tényező is szerepet játszik, mint például az öröklött hajlam, a túlterheltség vagy egy sérülés következménye is lehet. Szerencsére az orvosok hatékonyan tudják kezelni az ízületi panaszokat. A gyulladás különböző gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezelhető, azonban a kopás kezelésére nem elegendő.

Az alábbi módszerekkel lehet csökkenteni az ízületi fájdalmakat:

A hideg vagy a meleg jó az ízületekre?

A meleg enyhíti a fájdalmat, oldja a merevséget és serkenti a keringést.

  • Tegyünk forró vizes borogatást az érintett ízületre vagy egy tál meleg vízbe cseppentsünk 2-2 csepp levendulaolajat, majd a víz felszínén lévő olajréteget egy ruhadarabbal itassuk fel és tegyük rá a fájó ízületre, majd törülközővel takarjuk be és tegyünk rá egy forró vizes palackot, amit fél óráig hagyjunk rajta.
  • Tartsuk melegen az ízületet kesztyű, zokni vagy más ruhadarab segítségével.
  • Használjunk elektromos melegítőpárnát.
  • Vegyünk egy forró fürdőt, amibe kétmaréknyi keserűsót is tehetünk, legalább 15-20 percig üljünk benne. A fürdővízbe is cseppenthetünk levendulaolajat vagy római kamillaolajat. Időseknél vagy magas vérnyomás esetén nem javasolt módszer!


A hideg a duzzadt és meleg tapintatú ízületekre jó.

  • Tegyünk hideg vizes borogatást az érintett ízületre.
  • Csomagoljunk jégkockákat egy törülközőbe és tegyük a fájó ízületre, de egy zacskó fagyasztott borsó is segítségünkre lehet.

Olajozzuk be az ízületeket!


Fogyasszunk különféle halolajokat, a bennük lévő ómega-3 zsírsavak visszaszorítják a gyulladást, enyhítik a fájdalmat és a merevséget. A lenmagolaj is tartalmaz ómega-3 zsírsavakat, napi egy evőkanállal fogyaszthatunk belőle. A dió és mogyoró szintén tartalmaz jótékony olajokat.

Tartsuk mozgásban az ízületeket!

Kezdjünk el kíméletesen, de rendszeresen mozogni, kezdetben egy séta is megteszi. Egy kis váll, kéz, lábfejkörzés, csípőtorna, térdhajlítás és ezekkel a gyakorlatokkal ellazulnak a merev ízületek és izmok, a mozgás serkenti a vér- és nyirokkeringést is. A lényeg, hogy ne erőltessük túl a gyakorlatokat és a kivörösödött, gyulladt ízületet pihentetni kell, semmi esetre sem szabad tornásztatni! Akiknél már előrehaladott a kopás, azoknál az úszás, illetve a vízben végzett gyógytorna az ajánlott, mert a vízben megterhelés nélkül lehet mozgatni az ízületeket. Aki megteheti úszással és kerékpározással tartsa mozgásban az ízületeit. Tornával megőrizhető az ízületek hajlékonysága és edzésben tarthatjuk az izmokat.

Masszázzsal a fájdalom ellen!

Az érintett területekhez kapcsolódó reflexzónák masszírozásával csillapítható a fájdalom és a gyulladás is. A vállzóna a csípők, a könyöké a térd, a csuklóé a boka, a kézfejé a lábfej, illetve fordítva. Továbbá hasznos lehet még a vese, mellékvese, mellékpajzsmirigy, agyalapi mirigy reflexpontjainak masszírozása is.

Házi gyógymódok ízületi panaszokra:

  • Egy pohár forró vízhez adjunk két teáskanál almaecetet, melyet egy teáskanálnyi mézzel ízesítsünk, napi két alkalommal fogyasztható.
  • Heveny panaszok esetén ihatunk 2-4 pohár zellerlevet vagy 1-1 pohár répa-, uborka- és céklalevet.
  • Két teáskanál gyömbérporra öntsünk forró vizet, a gyömbér serkenti a vérkeringést, így szállítja el a gyulladást okozó vegyületeket a fájó ízületekből.


Ízületeink védelmébe olyan étrendet kell kialakítani, amely tartalmazzon béta – karotinban (sárga és narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök), C-vitaminban (citrusfélék), E-vitaminban (olajos magvak, tojás) és szelénben (teljes kiőrlésű gabona, hal, dió) gazdag élelmiszereket. Jó hatással van az ízületekre a cseresznye és a meggy is, mert antioxidáns hatása miatt mérsékli az ízületi panaszokat.

Hatékony étrend-kiegészítő a glükózamin és a kondroitin-szulfát, amely segíti a porcképződést, de csak néhány hét után érezteti a hatását, ezért türelmesnek kell lenni.

Fontos, hogy figyeljünk oda még időben az ízületeinkre, hiszen egész életünkön át nekik köszönhetjük a mozgás örömét, megérdemlik a törődést és csak néhány apróságon múlik, hogy idős korunkra se hagyjanak cserben bennünket!




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése