Üzemeltető: Blogger.
RSS

Fejfájás

A fejfájás különféle okból és különféle módon jelentkezhet. Sokszor a stressz okozta izomfeszülés váltja ki, ilyenkor az összehúzódó izomrostok idézik elő a fájdalmat azáltal, hogy nyomják a fejbőrben az érzőideget, illetve gátolják a fejbőrben a vér, a nyirok és a szövetnedvek áramlását. A fejfás lehet enyhe, rövid ideig tartó, de heves, lüktető fájdalommal járó is. Többféle helyen léphet fel: a szem mögött, a homlokon, a halántékon, a tarkón vagy a fej egész területén.


A fejfájás okai:


  • stressz
  • hormonális változás (pl. a menstruáció előtti feszültség)
  • szemtúlerőltetés
  • környezeti tényezők
  • gyógyszer mellékhatása
  • melléküreg-gyulladás
  • influenza vagy egyéb vírusos fertőzés
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • nyakcsigolya kopása
  • kiszáradás, kevés folyadékbevitel
  • az erek görcsös összehúzódása, majd elernyedése
  • tápanyaghiány
  • élelmiszer-érzékenység vagy allergia

A fejfájás kezelése


Akupresszúrával

Erős, határozott körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a hüvelyk- és mutatóujjunk közti bőrredő alatti részt a kézháton néhány percig, majd a másik kezünkön is ismételjük meg a műveletet, felváltva addig, amíg a fájdalom el nem múlik.

Szintén segíthet, ha a lábfejen az első és a második lábujj lábtőcsontjai találkozásánál lévő bemélyedésbe nyomást gyakorolunk.

Található egy hatékony akupresszúrás pont a fül mögött, a hajvonalán lévő csontos kidudorodáson is. Ezt a pontot a hüvelykujjal, enyhe veregető nyomással nyomjuk a szem irányába legalább két percig.

Hatásos lehet, ha a két szemöldök közötti pontot hüvelykujjal nyomjuk néhány másodpercig, miközben mély levegőt veszünk és próbálunk ellazulni.

Gyógynövényekkel

A gyógynövényeket tea vagy tinktúra formájában fogyaszthatjuk. A teából legfeljebb naponta háromcsészényivel, a tinktúrából pedig öt cseppet oldjunk fel egy kevés vízben és étkezés közben vagy után fogyasszuk, szintén legfeljebb napi három alkalommal. A leghatásosabb fejfájás ellen az őszi margitvirág, a réti legyezőfű, golgotavirág, rozmaring, az orvosi tisztesfű és az orvosi macskagyökér.

Aromaterápiával

Az aromás illóolajak enyhíthetik a fájdalmat, az izomfeszülést. Az olajokat tehetjük a fürdővízbe, vagy a masszázsolajhoz is keverhetjük. Az izomfeszülés okozta fejfájásra használhatjuk a levendula, az édes majoránna, borsmenta és a kamilla illóolaját, könnyed mozdulatokkal dörzsöljük be 1-2 csepp illóolajjal a tarkótájékát, a halántékot és a fül mögötti részt, és ha tehetjük, vonuljunk egy hűvös, sötét és csendes szobába pihenni és az aromát belélegezve máris enyhül a fájdalom.  A levendulaolajat és a borsmentaolajat zsebkendőre is csepegtethetjük esetleg, ha van otthon gőzölő, akkor 7 csepp levendulaolajat és 3 csepp borsmentaolajat tegyünk bele, a lényeg, hogy mélyeket lélegezzünk belőlük. A borsmentatea-filter is segítségünkre lehet, áztassuk be, majd tegyük a szemhéjunkra vagy a homlokunkra legalább 5 percig.

Masszázzsal

Az izomfeszülés okozta fejfájás kezelésének egyik hatékony módja a váll, a nyak, az arc és a fejbőr feszült izmainak lazítása simító, gyúró és nyomkodó mozdulatokkal. A homlok és a halánték masszírozása is enyhíti a fájdalmat.

Hidroterápiával

Vegyünk egy forró lábfürdőt, ugyanis a hő kitágítja az ereket, és így több vér jut a lábba, ezáltal csökken az érfalakra nehezedő nyomás a fejben, ha nagyon erős a fejfájás, tegyünk egy kevés mustárport is a vízbe.

Tegyünk meleg borogatást a homlokunkra vagy a nyakunk hátsó részére, a hő segít ellazítani a megfeszült izmokat.

Ha fejfájás a tarkón jelentkezik, akkor a meleg borogatás után vagy helyett, hideg borogatás is hatékony lehet, esetleg csomagoljunk jégkockát vagy valami fagyasztott dolgot egy törölközőbe és azt tegyük a tarkónkra.

Áztassuk kezünket hideg vagy jeges vízbe, közben nyissuk és szorítsuk ökölbe a kezünket, ekkor szintén összehúzódnak a vérerek.

Gyömbér fejfájásra

A gyömbér kiváló a migrén ellen, gyulladás és fajdalom csökkentő hatással rendelkezik. A ledarált gyökérből tegyünk fél teáskanálnyit egy pohár vízbe, de a frissen őrölt gyömbérre forró vizet is önthetünk, de ekkor hagyjuk kihűlni és utána fogyaszthatjuk.

Megelőzhető-e a fejfájás?

Az egészséges és rendszeres táplálkozás csökkenti a hajlamot a fejfájásra, növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, javítja az izmok, idegek, erek állapotát. Figyeljünk oda a napi folyadékbevitelre, mert ha nem iszunk elegendő folyadékot, attól is megfájdulhat a fejünk. Csökkentsük a koffein bevitelt, de csak fokozatosan, mert a hirtelen elvonás is fejfájáshoz vezethet. Fogyasszunk kalciumban, magnéziumban és esszenciális zsírsavakban gazdag ételeket. Vannak adalékanyagok és erjesztett élelmiszerek, amelyek szintén fejfájást okozhatnak, kerüljük fogyasztásukat.  Mozogjunk eleget! Elég egy fél óra séta, kerékpározás, úszás, amely egyben egy jó kikapcsolódás és stresszoldásra is kiváló! 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése